Страсний тиждень готує нас до свята Пасхи і показує, що іншого шляху до воскресіння, ніж через хрест і страждання, немає. Свята Церква закликає нас у цей тиждень залишити все суєтне і мирське і піти за Спасителем.

Богослужіння Страсної седмиці – це найпрекрасніші і найпроникливіші з усіх служб. Вони відбуваються один раз на рік і спонукають людину до співчуття Спасителю.
2 травня у православних християн був Великий чи Страсний Четвер.

Цього дня Церква згадує Тайну вечерю Господа Іісуса Христа з Його учнями – апостолами. На Таємній Вечері Спасителем було встановлено головне Таїнство Православної віри – Таїнство Євхаристії, або Причастя.
У цей день згадується також моління Христа у Гефсиманському саду. Господь, коли учні спали, відчував майбутню чашу страждань і молився Небесному Батькові про виконання Його доброї волі.
Цього дня пізно ввечері до Гефсиманського саду, разом з озброєним натовпом, прийшов Іуда Іскаріот, який зрадницьким поцілунком вказав старійшинам і первосвященникам на Іісуса Христа, Який добровільно прийняв на Себе всю гіркоту страждань та хресної смерті.
Утреня Великої П’ятниці (яка звершується у четвер ввечері) не схожа ні на яке інше богослужіння. Залучаючи вірних до реальності Страстей Христових, Церква встановила на цій службі читання 12 уривків з Євангелія, що оповідають про взяття Спасителя під варту, неправедний суд над Ним, засудження на Хрест, Його розп’яття і Хресну смерть.
У кафедральному Спасо-Преображенському соборі уставні богослужіння очолив благочинний церков Нікополя протоієрей Миколай Марущак.

Фото.

Закладка Постоянная ссылка.

Обсуждение закрыто.