Щодня після закінчення вечірнього Богослужіння в кафедральному Спасо-Преображенському соборі відбувається Хресна хода навколо храму.

Хресні ходи бувають різними. Ця урочиста хода віруючих буває з одного храму в інший або до якогось місця (наприклад, святого джерела), або навколо храму. Учасники хресної ходи несуть великий Хрест, святе Євангеліє, ікони, хорогви та інші святині храму. З богослужбової точки зору Хресна хода є відкрите богослужіння — релігійна процесія поза храмом, яка супроводжується молитвою, в якій можуть брати участь усі охочі.

Хресні ходи бувають регулярні (календарні) та надзвичайні. Традиція здійснювати щодня Хресну ходу в соборі з’явилася з початку повномасшабної війни в Україні.

Практика здійснення Хресних ходів має давнє походження. Вже у перші століття існування Церкви християни організовували з різних випадків особливі ходи. Знали наші предки силу Хресного ходу, знали, що він приносить втіху та відраду в дні, коли зміни, війна та розруха. Так у перші дні першої світової війни київське духовенство служило молебні та влаштовувало Хресні ходи, молячись за дарування перемоги.

Здійснюючи щоденно у соборі Хресну ходу з молитвою, ми віримо, що Господь, бачачи наше покаяння, старанність та сльози, дарує мир та спасіння нашому українському народові.

Фото.

Закладка Постоянная ссылка.

Обсуждение закрыто.