У кафедральному Спасо-Преображенському соборі нашого міста завершили читання Покаянного канону преподобного Андрія Критського. Він читається Церквою у Великий піст двічі: частинами на великому повечір’ї понеділка, вівторка, середи та четверга першої седмиці та повністю на вечірньому богослужінні у середу п’ятої седмиці (цього року 17 квітня).

Свята Церква у перші дні Великого посту пропонує нам ці піснеспіви через те, що піст – це час покаяння й очищення. Канон преподобного Андрія спрямований до того, щоб пробудити людську душу від гріховного сну, розкрити перед нею згубність гріховного стану, призвати до самоосуду й каяття, до відрази від гріхів і до виправлення життя. За словами Андрія Критського, у нас єдина можливість повернутися в рай і знову з’єднатися з Богом – це покаяння.

Цей богослужбовий твір налаштовує душу християнина до визнання своєї гріховності. Текст канону пронизаний почуттям каяття за гріхи й охоплює події всього Старого завіту: від гріхопадіння Адама і Єви до земного життя Ісуса Христа. Показуючи чесноти та подвиги святих, преподобний Андрій не забуває і про злі й жорстокі справи, спонукаючи нас наслідувати добрим й відвертатися злих.

Фото.

Закладка Постоянная ссылка.

Обсуждение закрыто.