Церква Христова розуміє Великій піст як час покаяння та жалоби про свої гріхи, час смирення, а такий стан не можна сумістити з повною радістю світлого торжества Євхаристії.

Тому, прагнучи зберегти покаянний стан душі, але разом з тим не позбавляючи вірних можливості причащатися, Свята Церква встановила звершувати в середу та п’ятницю Великого посту Літургію Передосвячених Дарів.

Літургією Передосвячених Дарів називається богослужіння, під час якого вірним пропонуються Святі Дари, освячені на попередній повній Літургії – святителя Василія Великого чи святителя Іоанна Златоустого. Ця традиція бере початок ще з часів апостольських наступників і затверджена Правилами Лаодикійського та Трульського Соборів.

Першу Літургію Передосвячених Дарів у кафедральному Спасо-Преображенському соборі нашого міста було звершено соборним чином. Очолив богослужіння настоятель собору протоієрей Миколай Марущак. Після відпусту батюшка звернувся до пастви зі словом, в якому побажав, щоб у вірян не ослаб дух і ревність до подвигу, щоб і надалі проходити шлях Великого посту і гідно досягнути свята славного Христового Воскресіння.

До речі, Літургія Передосвячених Дарів у соборі звершується кожну середу та п’ятницю. Початок о 8.00.  

Фото.

Закладка Постоянная ссылка.

Обсуждение закрыто.