Соборне пасхальне богослужіння

Святкування Великодня триває 40 днів до моменту Вознесіння Христа на небо. Весь цей час у Церкві на вечірньому Богослужінні звучить урочистий пасхальний канон — творіння преподобного Іоанна Дамаскіна, а багато молитов заміняються на співи тропаря свята: «Христос воскресе из мертвых, смертию смерть поправ и сущим во гробех живот даровав!»  Великодні богослужіння – найурочистіші в році.

За традицією на другий день Великодня Господнього в кафедральному Спасо-Преображенському соборі було здійснено соборне Богослужіння. На святкову Божественну літургію зібралися настоятелі міських та сільських храмів. Розділити радість духовної урочистості прийшли віруючі Нікопольці. Радість про Воскреслого Христа Спасителя зараз пов’язана з гарячою молитвою про мир в Україні. Віримо, що Господь не залишить нас Своєю милістю!

Звертаючись до присутніх, настоятель собору протоієрей Миколай Марущак сказав:

— У ці тривожні, але священні дні ми сповнені радості про Воскреслого Господа. Сам Господь воскрешає наші грішні душі для світлішого і досконалішого християнського життя. Воскреслий Христос живе всюди, бо на кожному місці Його панування. Він завжди з нами за Своєю обіцянкою: “Я з вами по всі дні до кінця віку” (Мф.28,20). Він усе Собою наповнює. Живе Він на землі, живе Він у душах віруючих, живе Він в храмах Божих. Живе Він у Таїнствах, які звершуються в Церкві. Живе Він з нами, з нами і йде життєвим шляхом. Ісусе Воскресший, зміцни нас, пішли нам Свою святу допомогу, воскреси душі наші, щоб відклавши справи темряви і неправди, у світлі Твого Воскресіння ми могли чистим серцем Тебе славити.

На жаль, цього року правлячий митрополит Єфрем не зміг особисто взяти участь у соборній службі. Але Владика передав нікопольській пастві своє архіпастирське благословення та пасхальне послання, яке з амвону зачитав настоятель собору.

Після закінчення Літургії відбулася традиційна Хресна хода. Пасхальний хресний хід — це радісна хода навколо храму, яка звершується протягом усього Світлого тижня.

Фото.

Закладка Постоянная ссылка.

Обсуждение закрыто.