Єлеопомазання, або Соборування, – таїнство, добре відоме як віруючим, так і не дуже церковним людям. Згідно з Катехізисом таїнство Соборування або Єлеосвячення є Таїнство, в якому при помазанні тіла єлеєм закликається на хворого благодать Божа, що зцілює немочі душевні та тілесні.

Протягом Великого посту у православних храмах міста було звершено це таїнство. У кафедральному Спасо-Преображенському соборі Єлеосвячення звершується у кожний піст. У Великий піст воно було звершено двічі.

Звертаючись до вірян, які взяли участь у таїнстві Соборування, настоятель собору протоієрей Миколай Марущак наголосив, що ті, які уважно слухали Послідування Єлеопомазання, почули дуже багато речей у цьому довгому, неоднорідному чині, який формувався не одне століття. «Там багато і часто говориться про зцілення, про душу, про гріх, про покаяння. Але покаяння – це дійсний жаль за скоєні гріхи, динамічний процес виправлення, преображення людини. Якраз через це преображення ми й просимо в таїнстві, щоб Бог, так би мовити, змінив людину. Просимо про зцілення насамперед душі та вже як про наслідок цього – про зцілення тілесних недугів», — зазначив отець Миколай.

Фото.

Закладка Постоянная ссылка.

Обсуждение закрыто.