Третя неділя Великого посту має назву Хрестопоклонна. Для поклоніння богомольців було покладено Святий Хрест, який протягом всього четвертого тижня знаходиться на середині храму. Свята Церква закликає Своїх чад вклонитися Чесному Животворящому Хресту.

Його сила зміцнює дух, підтримує, допомагає до кінця пройти шляхом посту і приведе до великої радості світлоносного свята Воскресіння Христового. Хрест є головним знаряддям нашого спасіння, а все наше життя – це несення свого хреста. «Хто хоче йти за Мною, хай зречеться себе і візьме хрест свій, і йде за Мною», – говориться у Святому Євангелії. З Господом ми зможемо подолати всі труднощі, скорботи і випробування. Великий піст – час відмови від мирських справ, самопожертви та смирення, час спілкування з Богом.

Також у період Великого Посту є одне особливе богослужіння, яке увійшло в практику Православної Церкви з XVII століття. Це — пасія (від лат. Рassio — страждання), богослужбовий чин, під час здійснення якого згадуються хресні муки і страждання на Голгофі Христа Спасителя.

Три пасії вже пройшли. Залишилася ще одна – четверта. Час Великого посту найбільш підходить для того, що усвідомити і відчути велич Христової жертви. Ми рекомендуємо всім хоча б раз побувати на пасії, щоб відчути всю молитовну благоліпність цього унікального богослужіння.

У кафедральному Спасо-Преображенському соборі остання пасія відбудеться у неділю, 14 квітня, о 16.00.

Звершуючи чин пасії, Церква нагадує людям про страждання Спасителя, що ведуть нас через випробування Великого Посту до Страсного тижня та славного Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа.

Фото.

Закладка Постоянная ссылка.

Обсуждение закрыто.