10 грудня Свята Православна Церква вшановує пам’ять одного з відомих чудотворних образів Пресвятої Богородиці. Він називається “Знамення”. Цю назву пов’язують з однією історичною подією, яка відбулася у XIІ столітті на території Древньої Русі.

У той період Руські землі були роздроблені на багато окремих князівств і лише формально вони становили одну країну. Насправді ж, кожен окремий князь був повновладним господарем своєї території, а часто він міг бути не задоволений цим та зазіхати і на сусідні землі. Тому відбувалися безперервні міжусобні війни, лилась братовбивча кров. Так сталося і з новгородцями, яких оточили земляки із Суздальського князівства. Люди мали надію не лише на Божественну допомогу, але і на те, що коли їхні співбраття-завойовники побачать Святий Образ, то засоромляться, змінять гнів на милість та мирними переговорами вирішать усі непорозуміння. Але побачивши Образ Божої Матері, серця нерозумних не лише не розм’якнули, але ще більш зачерствіли. Вони випустили хмару стріл у хресний хід, який йшов стінами міста. Одна з них потрапила в обличчя Богоматері – і звершилося чудо. З очей Божої Матері потекли сльози. І, як пише древній літописець, Вона повернула Своє обличчя від суздальців, які наступали, у сторону новгородців. У цю мить суздальців полонив невимовний жах, душа їх прийшла в глибокий трепет, руки опустились. Вони не в силі були протистояти тим, над ким, здавалося б, хотіли святкувати перемогу. Підкріплені Божественним явленням, новгородці вийшли з міста та з легкістю перемогли своїх противників. У пам’ять про це дивне визволення і було встановлено святкування на честь ікони Божої Матері “Знамення”.

У цей день своє престольне свято відзначив храм, розташований у Старій частині нашого міста. На запрошення настоятеля храму протоієрея Олександра Єрохіна духовні урочистості очолив благочинний церков Нікополя протоієрей Миколай  Марущак.

Була звершена Божественна літургія і святковий молебень. З особливим почуттям молилися віряни до Пречистої Діви Марії. В храмі лунали молитви про мир в Україні, про українське військо, про всіх знедолених та немічних.

Зі словами проповіді до присутніх звернувся настоятель храму протоієрей Олександр. Він розповів у чому полягає природа чудес.

«Господь здійснює чудеса не з тією метою, щоб вразити нашу уяву та вкотре засвідчити Свою Всемогутність. Господь поводиться з нами, як люблячий Батько за малими дітьми, тобто, здійснює все, що буде нам на користь. І того разу у XIІ столітті  корисно було, щоб суздальці через явне видиме чудо прийшли до стану покути сердечної, покаялися у своїй жорстокості і у відношенні до людей, і у відношенні до Бога та Його Святинь. Як бачимо, ця мета була досягнута. Суздальці прийшли у цей стан покаяння. Через це і чудо звершилося, бо Господь бачив можливість жорстоких людей повернутися до покаяння. Тож нехай Господь молитвами Пресвятої Богородиці, усердної Заступниці за весь людський рід, Своєю благодаттю утверджує нас у дусі покути та покаяння. А, як йдеться у слові Божому, “Господь серця розкаяного та смиренного не принизить”, але подасть йому молитвами Божої Матері всілякі блага і на землі, і на небі», — промовив батюшка.

Престольне свято не обійшлося без подарунків. Отець благочинний подарував храму церковний календар на 2024 рік, в якому відзначені не тільки великі свята, а і престольні дні всіх православних храмів Нікопольського благочиння. А віряни спеціально до свята привезли святогірську ікону Божої Матері.  

Підкріпившись духовно, всі бажаючи мали можливість підкріпити й свої тілесні сили, покуштувавши смачну храмову трапезу.

Пресвята Богородиця, зображена на іконі “Знамення”, простягає Свої руки до неба. Вона молиться за кожного, хто звертається до Її святих молитов.

Фото.

Закладка Постоянная ссылка.

Обсуждение закрыто.