13 листопада, в день преставлення праведного Петра Калнишевського — останнього кошового отамана Запорізької Січі, у кафедральному Спасо-Преображенському соборі відбулася святкова Божественна літургія. На молитву зібралися священники Нікополя та гості із Нікопольського району. Очолив богослужіння благочинний церков міста протоієрей Миколай Марущак.

Після Літургії відбувся молебень перед іконою святого. В щирій молитві до нього всі присутні просили молитовного заступництва перед Отцем нашим Небесним та дарування Творцем миру і благополуччя в Україні, національної і духовної єдності українського народу, перемоги українського війська та щасливе життя всіх рідних і близьких.

Під час урочистого богослужіння отець Миколай звернувся до пастви зі словом проповіді, відзначивши заслуги святого Петра Калнишевського перед Богом, Церквою і Батьківщиною, та закликав паству наслідувати приклад християнського смирення, благочестя і любові праведника.

«Своїм життям праведний Петро показав приклад смирення і терпіння, великої любові до Бога і свого народу та краю. Він воістину був справжнім миротворцем, а в любові до народу свого був подібний до святого апостола Павла, який писав: «Я жадав би сам бути відлученим від Христа за братів моїх, рідних по плоті» (Рим. 9, 3). Так само і святий цей праведник мав велику любов до свого народу по плоті. Тому і вибрав страждання, щоб перемогти неправду і беззаконня. Ув’язнився, щоб визволитись. Смирився, щоб піднятися», — сказав отець Миколай в своїй промові.

У сьогоднішній святковий день ми повинні задуматися над нашим життям. Воно тимчасове, сповнене радощі, негараздів, різних випробувань. Адже саме живучи на Землі, ми підготовлюємо себе до вічності. Ми повинні старатися викорінювати гріхи, які затьмарюють нашу душу і віддаляють нас від Бога, повинні дотримуватися заповідей Господніх. Жити благочестиво та богоугодно, зберігати в чистоті не тільки тіло, але і душу. Потрібно старатися іти тернистою, важкою дорогою, яка веде у Царство Боже, адже Христос говорив: «Царство Небесне силою здобувається» (Мф.11.12).

Фото.

Закладка Постоянная ссылка.

Обсуждение закрыто.