У неділю, 28 квітня, Свята Церква славить подію урочистого прибуття до Єрусалиму Господа нашого Іісуса Христа, що стало одним з головних церковних свят, і відзначається за тиждень до Святої Пасхи, перед Страсним тижнем.

В народі це свято ми називаємо Вербна неділя. В руках тримаючи гілочки святої верби, зустрічаємо, ніби переносячись у часі до Єрусалиму, Спасителя, Царя світу, славлячи разом з іудеями, які тримали пальмові гілки постилаючи Йому під ноги, під вигуки «Осанна Сину Давидову! Благословен Той, Хто йде в Ім’я Господнє! Осанна у вишніх!»

В усіх православних храмах нашого міста відбулися урочисті богослужіння та освячення верби. Цьогоріч Вербна неділя неймовірно яскрава. Насичений зелений колір присутній на кожній вербовій гілочці, яка вже відквітувала та вкрилась листям.
У кафедральному Спасо-Преображенському соборі у святковий день було звершено дві Божественні літургії. Напередодні, у суботу на вечірнім богослужінні, згідно з церковним уставом була прочитана особлива молитва та відбулося освячення верби. Очолив духовні урочистості настоятель собору протоієрей Миколай Марущак. Йому співслужили клірики собору.
Звертаючись до численних вірян зі словами проповіді, отець Миколай привітав усіх з радісним святом та побажав усім стійкості духа.
«Сьогодні ми з вами згадуємо подію, як Іісус вирушив на зустріч народу верхи на молодому віслюку, не на білому коні, як це зазвичай буває при помпезному в’їзді. Він Цар, але смиренний як слуга, чого і нас навчає! Христос ішов Своїм шляхом серед натовпу, що не замовкав славити Його, але Він знав, що цей народ, який радіє і бачить зараз у Ньому своє спасіння, незабаром буде несамовито кричати: розіпни, розіпни Його! Він знав, що це священне місто, до якого Він входить, скоро буде зруйноване. Все це викликало в Ньому прилив невимовного суму, який вилився у ридання. Через кілька днів, коли Його ображали, бичували та розпинали на хресті, Він не пролив жодної сльози, а тепер ридав, усвідомлюючи, що обраний Богом народ гине. Тож святкуючи це велике свято, пройдімо і ми дорогою за Христом зі словами: «Осанна». Стіймо твердо у Вірі Православній. Перебуваймо незрадливо в Єдиній Святій Соборній і Апостольській Церкві Христовій. Співстраждаймо з Христом під час Його Хресної дороги. Нехай беруть у цьому участь наш розум, наше серце, наша душа, бо співчуття, співрозпинання і співвмирання з Христом, приведуть до воскресіння з Ним».

Фото.

Закладка Постоянная ссылка.

Обсуждение закрыто.