У суботу 5-ї седмиці Великого посту православні християни з особливою шаною прославляють Пресвяту Богородицю. День цей за церковним календарем отримав назву Похвали Божої Матері, або ж Суботи акафіста.

На утрені, яку зазвичай звершують ввечері в п’ятницю, у храмах співається Акафіст Божій Матері. В ньому прославляються всі події земного життя Святої Марії, через які Господь визволив людство від рабства гріха.

У  п’ятницю 19 квітня, у кафедральному Спасо-Преображенському соборі нашого міста було звершено уставне вечірнє богослужіння. Його очолив настоятель храму протоієрей Миколай Марущак. Під час богослужіння священники собору разом з хором прочитали та проспівали особливий зворушливий акафіст до Пресвятої Діви Богородиці.

Слухаючи його слова, ми повинні знати історію, знати про причину заступництва Богородиці – вона захистила константинопольців від нашестя персів у VII столітті. В наш час саме співаючи Акафіст Богородиці на п’ятому тижні Великого посту, християни молилися, щоб Пресвята Діва Марія захистила стражденну українську землю від військового нашестя нових чужинців – російської армії.

Під час співу цьогорічного акафіста в усіх храмах Української Православної Церкви віряни молили Богородицю, щоб Вона захистила українських військових, волонтерів, витерла сльози усім скривдженим і постраждалим від бойових дій. А також щиро просили, щоб Пресвята Діва Марія утихомирила бурю нападів на Церкву Її Сина.

Згадуючи про все це, віруючі люди з особливою любов’ю моляться до Святої Марії такими словами: «О Всепетая Мати, рождшая всех святых Святейшее Слово! Нынешнее приемши приношение, от всякия избави напасти всех, и будущия изми муки, о Тебе вопиющих: Аллилуиа!»

Фото.

Закладка Постоянная ссылка.

Обсуждение закрыто.