Мир – це неоціненний скарб

Останнє різдвяне привітання протоієрея Анатолія Марущака, настоятеля Спасо-Преображенського собору, почесного громадянина Нікополя. Воно вийшло у газеті «Нікополь Православний» №01-02 (233-234) січень — лютий, 2022 року. Слова батюшки були і є дуже важливими для нас! 13 січня отець Анатолій відійшов у вічність. 24 лютого почалася війна…   

  

Вітаю вас, брати та сестри, дорогі земляки, з радісним святом Різдва Христового!

Ось уже понад двадцять століть світить Світло в темряві, з’явившись у світ Різдвом Спасителя Бога. І сьогодні знову над бурхливим мирським морем, над бурею людських пристрастей звучить благовіст про цю велику подію в житті землі.

Христос народжується, славіть Його!

Різдво Христове – наш “зимовий Великдень”! – Як багато світлих думок та піднесених почуттів викликає в нас це чудове свято…

Втілення Сина Божого від Діви Марії докорінно змінило світ на краще: воно дало людям новий спосіб думок, ушляхетнило їх звичаї, направило за новим руслом світові події. Різдво Христове — це не лише велика історична подія, в ній криється глибока таємниця спасіння людини. Люди багато писали й пишуть про значення Різдва Христового, але найголовніша мета втілення Христового залишається незрозумілою. Христос став людиною не тільки для того, щоб навчити нас істини або дати добрий приклад, але, головним чином, для того, щоб нас з’єднати з Собою — долучити нашу пошкоджену і морально виснажену природу до Своєї Природи й цим влити в нас життєдайний струмінь Своєї Божественної сили.

Одне з найбільших благ, яке Христос приніс нам, грішним людям, — це мир, — мир, як примирення з Богом, примирення з собою, примирення з ближніми, умиротворення наших внутрішніх сил, набуття ладу і гармонії як у нас, так і серед людей.

Мир – це неоціненний скарб. Більшість людей цього не усвідомлюють. Вони бачать своє щастя у задоволеннях та розвагах, у володінні матеріальними благами. Але намагаючись більше придбати, вони позбавляють себе справжнього блага – внутрішнього миру, без якого ніхто не здатний справді насолоджуватися чимось. Чим більше людина віддаляється від Бога, тим хаотичнішим стає його внутрішній стан.

Щоб вирватися з цього виру пристрастей необхідно зупинитися, заспокоїтися, зібрати свої думки й зрозуміти, що треба прагнути придбання того скарбу миру, який приніс нам Христос! Без Нього ми ніколи не знайдемо щастя!

Для здобуття миру в душі необхідно, по-перше, примиритися з Богом, очистити свою душу від того, що тяжить її й що виросло високою стіною між нами та Богом. Потім треба подумати, що саме, які вчинки віддаляють нас від Бога. Зрозумівши це, треба виправити свою поведінку і неодмінно одухотворити своє життя, зробити його більш християнським, щоб знову не збитися зі шляху і не впасти в колишні помилки, треба постійно перевіряти своє сумління, очищати його покаянням, ходити до церкви, причащатися, прагнути робити добро.

Треба нагадувати собі, що все земне – другорядне, оманливе і не може дати справжнього щастя; що тільки Бог є джерелом справжнього блага, яке починається з внутрішнього миру.

Ось чому в церкві ми найчастіше чуємо саме це побажання від священника: «Мир усім!» І для тих, хто всім серцем прийняв Господа, відкривається невичерпне джерело Божественної сили та любові, і Божественне Світло розуму висвітлює темряву зовнішніх та внутрішніх бур.

І серед бур та негараздів нам дається спокій у Бозі. І кличе Господь Бог кожного з нас від смерті в життя, від темряви до світла, від ненависті до любові, від землі до Неба.

… Ось які почуття та думки повинні переповнювати наші серця, та й наші уми, у ці святі дні свята Різдва Христового.

Я ще й ще раз щиро вітаю всіх вас із цим великим святом, з цими днями вічної радості, зі святами Різдва, Богоявлення та з Новим 2022 роком. Нехай вас сподобить Господь зустріти й провести свята з користю для порятунку безсмертної душі, в радості та в мирі з усіма. Нехай осяє вас Сонце Правди – Богомладенець Христос світлом Свого Різдва, нехай помножить радість і святкове тріумфування, нехай лікує хвороби та втішить скорботи, нехай допоможе вам у Новолітті що настає  принести Йому в дар золото любові, пахощі віри та плоди милосердя.

Христос із небес, зустрічайте!»

Протоієрей Анатолій Марущак, настоятель Спасо-Преображенського собору, почесний громадянин Нікополя.

Закладка Постоянная ссылка.

Обсуждение закрыто.