ДО КРИВОГО РОГУ ПРИБУВАЄ СВЯТИНЯ

Піщанська ікона Божої Матері

В суботу, 2 листопада 2019 р. до Спасо-Преображенського кафедрального собору міста Кривого Рогу прибуде чудотворна Піщанська ікона Божої Матері для поклоніння віруючих. Зустріч святині відбудеться біля святих воріт собору о 16-00, перед початком Всенічного Бдіння. В Кривому Розі святиня перебуватиме до 10 листопада, коли по закінчені Божественної Літургії, відбудуться урочисті проводи чудотворного образу.
З 11 по 17 листопада чудотворна Піщанська ікона Божої Матері відвідає міста Апостолове, Зеленодольськ, Покров, Нікополь та Марганець, де буде доступна для поклоніння благочестивих віруючих.

***

Образ Божої Матері, іменований “Піщанський” був явлений великому святителю Іоасафу, єпископу Білгородському. У 1754 році, незадовго до своєї кончини, святитель побачив уві сні, ніби він в одній з обстежуваних їм церков в притворі на купі сміття знайшов ікону Богоматері з Немовлям, від якої виходило сяйво. Тут же він почув: “Дивись, що зробили з ликом Моїм служителі цього храму. Образ Мій призначений для країни цієї джерелом благодаті, а вони повалили його в сміття”.

Яке ж було здивування єпископа, коли він виявив побачену уві сні ікону в Воскресенській церкві м. Ізюм Харківської губернії. Образ служив в притворі перегородкою, за яку зсипали вугілля для кадила. З благословіння святителя ікона була поміщена в великий кіот і поставлена ​​в гідне місце. Більше трьох днів прожив святитель Іоасаф в Ізюмі, і кожен ранок і вечір приходив він у Воскресенську церкву і молився перед образом Божої Матері.

Ikona

У 1792 році Воскресенська церква разом з розташованої там іконою була перенесена з Замостя (міське передмістя) у вищу місцевість – на Піски.

Слух про чудесне явлення швидко поширився серед віруючих. До чудотворної ікони стали стікатися натовпи прочан, переповнюючи не тільки церкву, але й прилеглу до храму територію, так що священик не встигав служити молебні.

Численні чудеса та зцілення відбувалися по старанним молитвам у Піщанського чудотворного образу Матері Божої і в XIX столітті. Так, в 1830 році після молебню і хресної ходи з Піщанської іконою була зупинена епідемія холери в м. Ізюмі і його околицях.

Після страшних подій Першої світової війни і жовтневого перевороту 1917 року чудотворний Піщанський образ був переправлений за кордон і сліди його загубилися.

На даний час існує декілька списків чудотворної ікони, які знаходяться в різних кінцях світу, так, один зі списків знаходиться в Санкт-Петербурзі в каплиці святителя Іоасафа Білгородського при дитячій лікарні, де щотижня відбуваються молебні з акафістом святителю Іоасафу і Піщанській іконі Божої Матері.

Наочним свідченням чудотворності ікони є велика кількість дарів: золоті і срібні прикраси тісно нанизані на кілька ниток. Їх пожертвували численні віруючі, які отримали через цей образ милосердну допомогу Цариці Небесної.

Закладка Постоянная ссылка.

Обсуждение закрыто.