У середу, 20 липня, у кафедральному Спасо-Преображенському соборі було здійснено традиційний молебень з читанням акафіста Покрову Пресвятої Богородиці. На спільну молитву зібралися священнослужителі міських парафій. Очолив Богослужіння благочинний церков міста протоієрей Миколай Марущак. Після закінчення священики відслужили заупокійну літію по всіх невинно вбитих нікопольчанах, які загинули у ці страшні дні нічних обстрілів міста. Царство Небесне новопреставленим Світлані, Володимиру, Олені та Василю.

«Радуйся, Радосте наша! Покрий нас від усякого зла чесним Твоїм омофором!», – звертаємось ми до Пресвятої Богородиці, читаючи акафіст Її свята Покрови.

… Давно це було. Більше тисячі років тому! У межі Візантії вторглися грізні вороги, які вже загрожували самому Константинополю. Не мав сили грецький народ відобразити їх своїми власними силами. І за звичаєм своїм, звернувся він зі слізним проханням до Пресвятої Богородиці, яка не раз уже рятувала його від нашестя іноплемінних. Величезними натовпами кинулися віруючі до Влахернського храму, де зберігалися великі святині: риза Пресвятої Діви та Її омофор, тобто головне покривало. І ось, під час богослужіння великому праведнику того часу, блаженному Андрію, Христа заради юродивому, разом з його учнем Єпіфанієм, представилося дивне видовище. Від царських воріт йшла велична Жінка, оточена почтом. І коли вони дивилися, Вона, схиливши коліна, довго-довго молилася, обливаючи сльозами Своє Боговидне і Пречисте Обличчя. Закінчивши тут молитву, Вона підійшла до престолу, – молилася й тут за народ, що у храмі. По закінченні молитви, Вона зняла з Себе покривало, яке Вона носила на Голові, і, тримаючи його з великою урочистістю Своїми Пречистими Руками, розтягла його над усім народом, що стоїть у храмі. Вранці народ дізнався, що ворог розсіяний і місто врятовано. Цей чудовий заступ християн Х століття став символом молитви Богородиці за всіх нас.

Так наочно, за Божим промислом, було показано чудове заступництво Пречистої Матері Божої всьому християнському роду, а особливо тим, хто молиться в храмі спільною церковною молитвою, завжди особливо сильною і дієвою. Закликаємо всіх у ці дні до ревної молитви!

Фото.

Закладка Постоянная ссылка.

Обсуждение закрыто.