11 червня у церковному календарі день пам’яті святителя Луки (Войно-Ясенецького), архієпископа Сімферопольського та Кримського. Цього року він співпав із Троїцькою поминальною суботою, тому за церковним Статутом служба святого була здійснена у четвер, 9 червня.

У кафедральному Спасо-Преображенському соборі на Божественну літургію зібралися священнослужителі Нікополя. Очолив Богослужіння благочинний церков міста протоієрей Миколай Марущак.

Святитель Лука Війно-Ясенецький – великий хірург і вчений зі світовим ім’ям, духоносний архієрей та відданий сповідник своєї віри, доктор богослов’я та духовний письменник. Святитель поєднував у собі велику вченість і велику віру, гідну наслідування. У соборі є ікона святителя-хірурга з часткою його святих мощей.

Звертаючись до присутніх зі словами проповіді, отець Миколай нагадав про життя, подвиги та чудеса святого угодника Божого.

«Ми бачимо, що все життя святителя Луки – це було постійне сходження. Спочатку це було зречення своїх звичайних людських бажань, потім це було служіння страждущему людству. Але служіння це було тілесне: святитель Лука допомагав тілу зцілитися від хвороби, а потім він повністю переключився на духовне служіння, зцілюючи душі людей від тих пристрастей і пороків, якими вони були заражені. І Господь після смерті цього угодника Божого прославив його і нетлінням його чесного тіла, прославив його і багатьма чудотвореннями, що відбуваються не тільки в нашій землі, а й в інших православних країнах, де Господь прославляє угодника Божого багатьма дивними зціленнями.

Будемо і ми, брати і сестри, молитися нашому сучаснику, святому архієпископу Лукє, який пройшов багато гонінь, який полюбив страждання, коли вони очищали його душу, і який говорив, що ніщо так не очищає нашу душу, як страждання. Щоб він і нас зміцнив у нашому багатостраждальному і важкому земному житі, щоб ми не зреклися свого Творця, але щоб разом з усіма святими прославляли його в Царстві Небесному».

Фото.

Закладка Постоянная ссылка.

Обсуждение закрыто.