Троїцька поминальна субота

11 червня, напередодні свята Святої Трійці, встановлено другу вселенську батьківську суботу (після М’ясопустної).

Традиція на Трійцю молитися за померлих існує з дня встановлення свята, званого також «днем народження Церкви», членами якої є не тільки віруючі, які живуть нині, а й ті, хто вже закінчив свій земний шлях. У день П’ятидесятниці справа спасіння світу завершилася сходженням Святого Духа, який Своєю благодаттю торкнувся і живих, і мертвих. І в Троїцькі дні особливо відчувається єднання всієї Церкви.

У поминальну суботу в храмах нашого міста відбулася пам’ять усіх від віку померлих православних християн. Під час заупокійних богослужінь віруючі молилися за упокій спочилих, просили у Господа для них милосердя та прощення гріхів.

У кафедральному Спасо-Преображенському соборі після Божественної літургії відбулася панахида, яку очолив настоятель собору протоієрей Миколай Марущак. Найголовніша справа любові до тих, кого з нами більше немає в цьому земному житті, – це, звісно, ​​молитва. На запрошення отця Миколая, згадати у молитвах своїх рідних, друзів та колег прийшли представники багатьох міських організацій. Серед тих, хто молився, були лікарі та педагоги, держслужбовці та журналісти, афганці та вдови чорнобильців.

«Давайте цього дня помолимося за тих, хто з нами жив і працював і хто чекає від нас духовної підтримки, за тих, з ким ми разом проходили земний шлях. Згадаймо і тих, з ким ми зустрічалися і стикалися в житті, адже ми знаємо, що всім потрібна наша пам’ять та молитва. Цього дня ми здійснюємо також пам’ять воїнів, які поклали життя на полі бою. Сьогодні ми віддаємо їм наш обов’язок любові», — сказав настоятель собору, звертаючись до присутніх. «Упокій, Господи, душі покійних раб Твоїх» — звучала церковна молитва.

Після закінчення Богослужіння в альтанці собору було запропоновано поминальну трапезу. Отець Миколай поспілкувався з гостями храму, відповів на запитання.

Не коротке у нас життя – вічне. І ніщо не скінчиться, і все продовжиться… У Бога всі живі, і пам’ять і молитва про наших покійних рідних і друзів — важлива частина християнської віри.

Фото.

Закладка Постоянная ссылка.

Обсуждение закрыто.