Презентовано нову книгу «Ікони мучениці»

8 грудня в Центральній бібліотеці було презентовано нову книгу, книгу — пам’ятку людської духовної совісті, книгу молитву «Ікони мучениці». Її автори — відоме подружжя — Галина Кириченко та Марк Продан. На запрошення Марка Дмитровича на заході були присутні і священики Української Православної Церкви: протоієрей Миколай Марущак, протоієрей Ігор Мельніков і протоієрей Ігор Сапронов.
Марко Дмитрович працює в різноманітних техніках: акварель, живопис, іконопис. Особливе місце в творчості художника займає іконопис. Марко Дмитрович заснував у Нікополі в 1993 році іконописну школу при Спасо-Преображенському соборі. Школа вважається найкращою в Україні. Неодноразово учні школи виставляли свої роботи на виставках у Нікопольському краєзнавчому музеї, музеях Дніпропетровська та інших міст. Художник сам особисто розписав 4 іконостаси в Спасо-Преображенському кафедральному соборі, церкві Різдва Пресвятої Богородиці, храмі с. Червоногригорівка, церкві м. Апостолово.
Оформлення Спасо-Преображенського Собору — воістину духовний і творчий подвиг Продана М.Д., іконописця Криворожсько-Нікопольської єпархії УПЦ. Розорений в 60-ті і відбудований в 90-ті роки минулого століття, храм засяяв урочисто святими образами. Милосердий Ісус Христос, Пресвята Богородиця-Заступниця, лики святих, сюжети з Святого Письма. Щоденно віряни споглядають їх з трепетом в серці. Вони створюють молитовний настрій в душах православних християн. Марко Дмитрович зробив двічі список з втраченої козацької ікони “Покров Пресвятої Богородиці”, один з яких знаходиться в Нікопольському краєзнавчому музеї, другий в Соловецькому монастирі, де багато років перебував в засланні останній кошовий отаман Запорозької Січі Петро Калнишевський. Видатний художник написав ікону святого Микити — небесного покровителя міста Нікополя. У 2010 році до Дня міста за проханням Нікопольського благочинія Української Православної Церкви зробив список ікони Богородиці Новоникитської — Заступниці міста.
Нікопольський художник Марк Продан вже 50 років займається вивченням православних канонічних ікон і їх реставрацією. За цей час у нього зібралася колекція ікон, які постраждали від рук людей. Ці мовчазні лики святих — красномовний розповідь про бездуховність, про те, до чого може опуститися людина, згорнув зі шляху праведного.

Фото.

Закладка Постоянная ссылка.

Обсуждение закрыто.