Парафія на честь Різдва Божої Матері відзначила престольне свято

img_944221 вересня, коли Православна Церква відзначає велике двонадесяте свято Різдва Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії, своє престольне свято святкують жителі колишньої Сулицької слободи – західної околиці міста Нікополя.

Це найстаріший храм Нікопольщини, пам’ятка архітектури, один з небагатьох храмів, що збереглися з дореволюційних часів. Церква була споруджена в 1812-1820 роках в стилі класицизму, в інтер’єрі збереглися розписи XIX століття. Про дату заснування храму свідчить унікальний документ – Храмозданна грамота, датована 13 вересня 1822 року. Церква була побудована за старовинними технологіями з цегли з дуже товстими стінами і забарвлена в блакитний колір як символ посвяти Богородиці.

img_9521Божественну літургію з нагоди престольного свята очолив правлячий архієрей митрополит Криворізький і Нікопольський Єфрем. Біля входу в храм архіпастиря святковими дзвонами та короваєм зустрічали вихованці недільної школи.

Особливої урочистості богослужінню додало прибуття у храм святині Афонського подвір’я м. Києва – частки мощей святих безсрібників і чудотворців Косми і Даміана Римських.

Преосвященному владиці співслужили: благочинний Нікопольського міського благочиння протоієрей Миколай Марущак, настоятель храму протоієрей Віталій Єфремов та духовенство міста.

Після читання Євангелія владика Єфрем звернувся до вірян з архіпастирським словом. Також за богослужінням правлячий архієрей підніс молитву Господу Вседержителю за мир в Україні.

Наприкінці літургії духовенство та миряни пройшли хресною ходою навколо храму, після чого владика Єфрем привітав присутніх з великим двонадесятим святом і побажав усім заступництва Божої Матері у всіх трудах і подвигах на славу Божу.

З благословення img_9513Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Онуфрія, Митрополита Київського і всієї України, митрополит Єфрем вручив настоятелю храму протоієрею Віталію Єфремову Грамоту Предстоятеля Української Православної Церкви з нагоди 25-ї річниці священицької хіротонії.

Смотреть фото.

Закладка Постоянная ссылка.

Обсуждение закрыто.