Світла седмиця – це весь пасхальний тиждень, який слідує після Христового Воскресіння. У ці дні у всіх православних храмах нашого міста Богослужіння супроводжувалися хресною ходою та окропленням святою водою. Хресний хід навколо храму символізує ходу до Гробу Господнього жінок-мироносиць.

Світлий тиждень — це особливо святкові дні. Богослужіння у всіх (навіть маленьких) храмах проходять при відкритих Царських вратах. Вони символізують собою печеру, куди поклали Тіло Христа і від якої Ангел відвалив камінь, що закриває вхід. Так само це символ того, що тепер для нас відчинені ворота раю.

Основними стравами великоднього столу, звичайно ж, є паски та фарбовані яйця. Традиція пекти на Великдень паски прийшла до нас із Візантії, а фарбоване яйце — головний символ Великодня — спосіб нового життя та воскресіння. Паски – такі рідні, улюблені та знайомі нам з дитинства, великодні ласощі, які ми випікаємо до Світлого свята. Це не що інше, як особливий хліб, який називається Артос.

Артос — так називається хліб на заквасці із зображенням Хреста або Воскресіння Христового. «Артос» у перекладі з грецької, власне, і означає «квасний хліб». Освячується він у перший день Великодня і у весь Світлий тиждень стоїть на аналої перед іконою Спасителя, праворуч від Царської брами. Артос символізує невидиму присутність Ісуса Христа з нами. Разом з тим це є символом життя вічного: Я є хліб життя; Хто приходить до Мене, не буде хотіти (Ів 6:35), як сказав про себе Спаситель. У Світлу суботу, після літургії, читається особлива молитва, після якої Артос ділять на частини і роздають віруючим.

У Світлу п’ятницю православні християни відзначили свято на честь чудотворної ікони Божої Матері «Живоносне джерело». Після закінчення служби у храмах відбулося мале освячення води.

У великодні дні нікопольські священнослужителі якнайбільше намагалися поділитися радістю про Воскреслого Христа з людьми, які особливо потребують уваги та участі.

Сьогодні ми продовжуємо радісно вітати один одного, промовляючи: Христос воскрес! — і так вітатимемо до дня Вознесіння Господнього, яке цього року Церква святкує 2 червня. Усього два слова! Але ці чудові слова висловлюють тверду впевненість у нашому безсмерті. І нехай зростає наша віра у Воскреслого Господа.

Фото.

Закладка Постоянная ссылка.

Обсуждение закрыто.