Царство Небесное и вечная память рабу Божию новопреставленному Игорю

24 ноября 2021 перестало биться сердце известного историка, энциклопедиста, чрезвычайно талантливого и творческого человека — Игоря Валерьевича Анцишкина.

Игорь Валерьевич много потрудился над историей родного края, родного города. Одной из его работ был сбор материала о святом великомученике Никите для признания его Небесным Покровителем города Никополя. С 2002 года трудами историка по благословению Высокопреосвященнейшего Ефрема, митрополита Криворожского и Никопольского наш город ежегодно, 28 сентября, в день памяти святого великомученика Никиты, молитвенно отмечает свой День Ангела.

Вот выдержка из «Інформаційної довідки по визначенню дати святкування дня міста»:

«…Наведемо кілька доказів на користь великомученика Микити. По-перше, Нікополь розташований у тій частині України, яка у першій половині I- го тис. н.е. входила до держави готів, яка розкинулась від Дунаю до Дону і столиця якої, як вважають сучасні історіки, знаходилась у нижній Наддніпрянщині. На терені Нікопольщини були зроблені археологічні знахідки, які відносяться до готів.

По-друге, Микита був воїном, а Нікополь з часів запорізького козацтва має старі військові традиції, це підтверджує і кількість Героїв Радянського Союзу — нікопольчан, і кількість кавалерів бойових орденів і медалей, які нині проживають у нашому місті, і кількість загиблих нікопольчан у війнах ХІХ-ХХ ст. , і постійна дислокація на території Нікополя військових частин з початку XX ст.

По-третє, є інша версія походження назви нашого міста. Ім’я Микита грецького походження і перекладається як «переможець», що споріднено з Нікополем (адже Нікополь – «місто перемоги»).

І.В.АНЦИШКІН, науковий співробітник музею.    

Помним и молимся об упокоении его бессмертной души.

Закладка Постоянная ссылка.

Обсуждение закрыто.