Соборная рождественская молитва

8 января в кафедральном Спасо-Преображенском соборе была отслужена праздничная Божественная литургия. Возглавил её благочинный церквей города протоиерей Николай Марущак, по доброй традиции ему сослужили священнослужители городских и сельских приходов. Во время Богослужения была прочитана сугубая молитва о мире в Украине. По окончании Литургии, отец Николай зачитал рождественское послание Высокопреосвященнейшего Ефрема, митрополита Криворожского и Никопольского.

Смотреть фото.

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ МИТРОПОЛИТА КРИВОРІЗЬКОГО ТА НІКОПОЛЬСЬКОГО ЄФРЕМА.

Возлюблені у Господі отці, брати та сестри!

Святкуючи подію великого і преславного таїнства – Втілення Господа нашого Ісуса Христа, свята Церква у торжестві оспівує: «Радій вся земле, Христос наближається, у Віфлеємі народжується: море возвеселися, собор пророків тішся, бачучи сьогодні, як збуваються Твої слова, і всі радійте праведні» (Кан. Нав. Р. Хр., п. 8).

Благодатна сила цієї дивовижної радості походить із найбільшого блага безмежної любові Божої до всіх людей. Ця любов в Лиці втіленого Сина Божого звільнила всіх земнородних від клятви законної та відродила в людині священну жагу свідомого пошуку Творця та правди Його для вічної насолоди від Джерела життя. Радістю цієї любові людство вже два тисячоліття живить своє сумління та влаштовує своє життя шляхом Заповідей Божих, що показують дорогу до джерела життя вічного.

З втіленням Сина Божого у світі земля поєднується з небом в єдине Царство Боже, а людина входить в благодатний союз зі своїм Творцем. В світлі Божественного Одкровення, принесеного на землю втіленим Сином Божим, вона стає співтворцем Царства Божого на землі, як свідчить святий апостол Павло, «хоч нищиться зовнішній наш чоловік, зате день-у-день відновляється внутрішній … у безмірнім багатстві слави вічної» (2 Кор. 4, 16 – 17).

В дивовижні Різдвяні дні увесь християнський світ духовно торжествує та з благоговінням радіє й переймається величчю торжества нашого союзу з Богом. Однак наш християнський обов’язок пам’ятати, що над нашою землею, як колись над Віфлеємськими немовлятами, підійнявся «меч Ірода». Сьогодні над мирними домівками наших співвітчизників безумствують зловісні мисливці за воєнними пожежами. Вони готові перетворити на пекельне попелище землю, освячену Господом в храм Свого Божества, в лоні якого всі люди – це благодатне насліддя, велич та відрада Його Божественної любові. Заради них Він втілився в світі.

Ми не знали жахіть війни. Що нам зробити, щоб запанував мир та примирилися ворогуючі? Нам необхідно співрозіп’ястися з Христом за торжество життя, а не погибелі на землі, і молитовно закликати на допомогу Благодатну Божу Матір. Вона Своєю Материнською любов’ю до роду людського якось вже послужила світу для його спасіння, врятувала від вбивчих рук Ірода Спасителя світу – Богонемовля Христа. Сьогодні ж, за Її проханням, Господь сильний порятувати і захистити Своє насліддя – наш благочестивий і працелюбний народ, хрещений у Дніпровській купелі.

Проходячи крізь таємничі двері Новоліття благості Божої, піднесемо, улюблені, наші щирі молитви Богонемовляті Христу. Щоб Він, подарувавши світу благодать Свого приходу та Божественного Одкровення, по молитвах Своєї Пречистої Матері, зберіг та примножив дні нашого земного життя в мирі та благоденстві та укріпив наші сили зберігати мир на землі та святити її християнськими доброчинностями і братолюбством. Дарував благочестивому народу нашому і всім людям доброї волі насолоджуватися невід’ємним щастям своєї творчої праці, і Своєю Божественною Всемогутньою Десницею не допустив спалахнути над нашою землею безумству Ірода – зануренню всіх матерів нашої землі у голосіння Рахілі – «ридання та плач багатьох про загибель своїх дітей». Свою ж святу Церкву укріпив благодатною силою свідчити світові про Його євангельську Істину – джерело миру, любові та братерства, торжество життя вічного.

Возлюблені! Різдво Христове – наша віра і вічне торжество життя; наше сучасне і наше майбутнє – безсмертний скарб віри нашої, що веде нас у життя вічне, до «Сонця Правди»! І нехай над нашою землею вічно перебуває Його Небесне благословення, а між людьми – Його дивовижне благовоління. Нехай наповнить Господь Своєю багатою та невимовною милістю усе життя ваше та ваших ближніх в прийдешньому Новолітті Його благості.

Прийміть, рідні, у Христі улюблені, моє архіпастирське привітання: «Христос народжується, славте! Христос з небес, зустрічайте! Христос на землі, возносіться. Співайте Господу, вся земля, і весело співайте: бо прославився».

Амінь!

ЄФРЕМ, БОЖОЮ МИЛІСТЮ
МИТРОПОЛИТ КРИВОРІЗЬКИЙ ТА НІКОПОЛЬСЬКИЙ

РІЗДВО ХРИСТОВЕ
2016-2017 рр.
м. Кривий Ріг

Закладка Постоянная ссылка.

Обсуждение закрыто.