РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ МИТРОПОЛИТА КРИВОРІЗЬКОГО І НІКОПОЛЬСЬКОГО ЄФРЕМА.

«Христос народжується, славіть,

Христос з небес, зустрічайте!»

Возлюблені у Господі отці, брати і сестри!

Таким натхненним божественним піснеспівом свята Православна Церква готує своїх чад до достойної зустрічі Сина Божого, що гряде з небес на землю спасти рід людський, тих, «хто сидить у краю тіні смерти» (Іс. 9, 1).

З часів сивої давнини в поколіннях жило пророче слово, вимовлене ще на зорі людства з вуст Самого Бога, про те, що «сім’я жони зітре голову змія» (Бут. 3, 15). Цим Божественним завітом, який передавався через праведних мужів і святих пророків, віками укріплювалася віра і утверджувалася надія в майбутнього Месію – Спасителя Світу. Великий пророк Божий Ісая, якого називають старозавітним євангелістом, звістив прихід у світ Месії: «Ось Діва в утробі зачне, і Сина породить, і назвеш ім’я Йому: Еммануїл» (Іс. 7, 14), а далі пророк Міхей промовив: «А ти, Віфлеєме-Єфрате… із тебе Мені вийде Той, що буде Владика в Ізраїлі, і віддавна постання Його, від днів віковічних»
(Міх. 5, 1). Про прихід у світ Сина Божого подібним чином говорили й інші старозавітні пророки.

Святкуючи подію великого і дивовижного таїнства, свята Церква, ликуючи, співає: «Радій вся земле, ось Христос наближається, народжуючись у Віфлеємі: море, звеселися, сонм пророків вигравай, дивись, як збуваються Твої словеса, і всі радійте праведні». (Кан. Нав. Р. Хр., п. 8).

Єдинородний Син Божий приніс всьому світу невимовну радість і дар Своєї Божественної любові, як жертовний залог нашого усиновлення Богові і нашого воскресіння для життя вічного та блаженного. З Його приходом у світ земля стала царством благодаті, усі віруючі в Його ім’я – синами Божими, а через жертовне освячення Його Пречистою Кров’ю наша земля перетворилась на храм Божий.

Зустрічаючи Різдво Христове, мої улюблені, ми відкриваємо путь Богонемовляті до наших сердець. І тепер кожен має дослідити себе: чи не потонула його душа у непрохідних нетрях пороку і пристрастей, чи приготоване наше серце для народженого Богонемовляти, бо храм нашого серця, не прикрашений вірою та християнськими чеснотами, покажеться чужим Серцезнавцю наших душ. Нам треба побачити всі наші вчинки у світлі закону Божого, який вимагає від нас справ, достойних християнського звання, щоб чистим серцем вмістити Невмістимого та освятитися в Царстві Його благодаті.  Виконання заповідей Божих – це наша найвища мета, щоб усім своїм життям не осквернити, а прикрасити і освятити храм Божий – нашу землю, благодатну скарбницю нескінченних дарів Божих, приготованих для щастя та радості нашого тимчасового життя – Навечір’я життя вічного, вхід до якого відкриває нам Народжений Син Божий.

Наша земля, возлюблені, не завжди і не всіма шанована святиня наша, сьогодні, як ніколи, потребує нашого жертовного і молитовного служіння справі миру, щоб не перетворити наш земний вертоград у юдоль страждань, плачу та загибелі. Будемо пам’ятати, що у високому служінні справі миру, у збереженні нашої землі від усяких бід та хвилювань – з нами сили небесні, Ангели Божі, які в ту святу Різдвяну ніч співали неземний гімн миру, з нами і Сам Володар цієї всесвітньої події – Син Божий, Який божественно заповідав, що всі миротворці «назвуться синами Божими».

Йдучи на зустріч Віфлеємському Богонемовляті, достойно приготуємо Йому замість ясел – чистоту нашої совісті, замість сіна – теплоту наших сердець та замість пелюшок – щирість нашої віри, щоб гарячими молитвами у святих храмах Божих, старанною турботою про їхню красу, піклуванням про наші родинні вогнища та добрим ставленням до навколишніх людей достойно зустріти Богонемовля Христа, Який знову зійшов до нас Своєю любов’ю, щоб усі зусилля людей доброї волі послужили в наступному році благодатним миром для нашої землі, і Господь Своєю Божественною любов’ю, не позбавив і нас рясних щедрот Своєї Божественної Благодаті, як не позбавив господар платні робітників, які прийшли в одинадцяту годину.

Возлюблені, радіючи звершенню великого таїнства, разом із Церквою Небесною і земною радісно мовимо: «Діва нині йде народити Превічне Слово в вертепі: ликуй всесвіте, почувши, прославляй з Ангелами та пастирями Отроча молоде, Превічного Бога, Який хоче явитися»
(Конд. Р. Хр.).

Звіщаючи нам невимовну радість Різдва Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, прикликаю на вас благословення та мир Богонемовляти Ісуса Христа.

Нехай буде прийдешнє Новоліття роком благословенного миру над усією землею, літом Господнім приємним.

Амінь.

                                                                       ЄФРЕМ, БОЖОЮ МИЛІСТЮ

МИТРОПОЛИТ КРИВОРІЗЬКИЙ І НІКОПОЛЬСЬКИЙ

 РІЗДВО ХРИСТОВЕ

2019 р.

Закладка Постоянная ссылка.

Обсуждение закрыто.