Друге кафедральне місто Криворізької єпархії відзначило День ангела

img_987028 вересня 2016 року, в свято великомученика Никити (бл. 372), митрополит Криворізький і Нікопольський Єфрем очолив духовне торжество в місті Нікополі, другий кафедрі Криворізької єпархії, з нагоди святкування 377-річчя міста і вшанування пам’яті небесного покровителя міста – святого великомученика Никити.

Перед початком Божественної літургії біля входу до кафедрального собору відбулася урочиста зустріч ікони з часткою мощей святого праведного Петра Калнишевського, що була передана Криворізькій єпархії з благословення митрополита Запорізького і Мелітопольського Луки та за клопотанням народного депутата України Андрія Шипка. Під святковий дзвін святиня була занесена у собор і покладена на центральне місце поруч з іншими святинями, серед яких – часточка мощей великомученика Никити – небесного покровителя міста.

У святковій Божественній літургії взяли участь духівник Криворізької єпархії протоієрей Анатолій Марущак, благочинний Нікопольського міського благочиння протоієрей Миколай Марущак, благочинний Нікопольського районного благочиння протоієрей Володимир Качан, благочинний Криворізького міського Центрального благочиння протоієрей Анатолій Риженко, благочинний Томаківського благочиння протоієрей Василій Білинець, священнослужителі міст Нікополя, Марганця, Покрова та навколишніх районів.

Під час богослужіння були піднесені молитви за припинення всякої ворожнечі на нашій землі та встановлення миру в Україні. При великому святковому зібранні віруючих багато охочих приступили до Святого Причастя Тіла і Крові Христових.

Після Божественної літургії правлячий архієрей вручив медаль святих священномучеників Онуфрія і Порфирія, святителів Криворізьких духовенству міста та району: духівнику єпархії протоієрею Анатолію Марущаку, благочинному Нікопольського міського благочиння протоієрею Миколаю Марущаку, благочинному Нікопольського районного благочиння протоієрею Володимиру Качану, настоятелю храму великомученика Георгія Побідоносця протоієрею Михаїлу Марущаку, настоятелю Свято-Троїцького храму протоієрею Віталію Агафонову.

Богослужіння завершилося традиційним хресним ходом від кафедрального собору до центру міста з православними святинями, серед яких ікона Божої Матері «Новоникитська», ікона великомученика Никити, частки мощей святителя Миколая і великомученика Никити, а також Хрест з часткою Животворящого Древа Господнього.

На центральній алеї міста був відслужений святковий молебень «Про град Нікополь і всіх, хто живе в ньому». Після закінчення молебню владика Єфрем звернувся до присутніх зі словами привітання та повчання. Говорячи про житіє та молитовне заступництво великомученика Никити за місто Нікополь, архієрей зазначив: «В наш час ми з вами не тільки зберігаємо часточку мощей святого Никити, але й молимося йому явно, перед Престолом Божим, вихваляючи його подвиг, беремо його собі як приклад, а найбільше – просимо, щоб він сьогодні зберіг місто Нікополь в мирі, охоронив його від всякого зла, невидимого і видимого».

На згадку про урочистості – день небесного покровителя та день народження міста – митрополит Єфрем подарував народному депутату Шипку А.Ф. та міському голові Фісаку А.П. писані ікони святого праведного Петра Калнишевського, останнього кошового отамана Запорізької Січі. Також медаллю Криворізької єпархії святих священномучеників Онуфрія і Порфирія було відзначено мера міста Андрія Фісака та генерального директора ПАТ «НЗФ» Володимира Куціна.

Традиційно напередодні дня міста з ініціативи нікопольського духовенства в школах проводився конкурс святкового твору і малюнка. За підсумками конкурсу переможці отримали у благословення від правлячого архієрея золоті і срібні натільні хрестики. Після закінчення урочистостей віруючі повернулися хресним ходом до кафедрального собору, де їм була запропонована храмова трапеза.

Смотреть фото.

Закладка Постоянная ссылка.

Обсуждение закрыто.