Дні пам’яті Івана Сірка

На початку серпня в Україні вшанувують пам’ять нашого славного пращура Івана Сірка — кошового отамана Січі Запорозької та всього Війська Запорозького Низового.

Щороку у серпні на могилі Сірка масово вшановують пам’яті славного кошового Отамана. У ці дні люди з усієї України і з ближчих та дальших країв поза її межами збираються до Капулівки, аби вшанувати пам’ять великого українця.

Іван Сірко — легендарний кошовий отаман  XVII сторіччя, що здобув перемогу у десятках боїв. Герой багатьох українських пісень і казок. Похований у селі Капулівка Нікопольського району Дніпропетровської області.

Заходи  у пам’ять про кошового отамана відбуваются на Співочому полі та Меморіальному комплексі «Могила кошового отамана Івана Сірка» у Нікопольському районі.

10 серпня, священнослужителі нашого міста та Нікопольского району разом із представниками козацтва провели на могилі Івана Сірка панахиду, поклали квіти, проголосили «Вічну пам’ять». У каплиці на честь Покрова Божої Матері була піднесена молитва про мир в Україні.

— Великий воїн, талант і військове мистецтво якого гідна наслідування, Іван Сірко завжди був відданим своїй Батьківщині патріотом, невтомним захисником християнської віри і козацьких вольностей та яскравим прикладом самовідданого служіння українському народу, — сказав благочинный церков міста Нікополя протоієрей Миколай Марущак, звертаючись до присутніх.

Підсумком життя отамана можна вважати слова, сказані ним за життя: «За віру православну заступаючись і славу безсмертну тим собі заробляючи, ми груди свої кров’ю неприятельською багрянимо. Бог свідок моєї душі, що я ніколи не ходив в Україну з тим, щоб руйнувати мою батьківщину; не хвалячись, правду говорю, що всі мої заходи і намагання спрямовані на те, щоб робити шкоду нашим ворогам, бусурменам».

Фото.

Закладка Постоянная ссылка.

Обсуждение закрыто.