Відійшов у вічність духовник Криворізької єпархії – протоієрей Анатолій Марущак (06.10.1937 – 13.01.2022)

В четвер 30-ї седмиці після П’ятидесятниці, день пам’яті преподобної Меланії Римлянині (439), після тривалої хвороби, на 85 році життя, відійшов до Господа духовник Криворізької єпархії УПЦ протоієрей Анатолій Марущак.

Майбутній священнослужитель народився 6 жовтня 1937 року в м. Запоріжжя в родині робочих. Невдовзі після народження над немовлям було звершене Таїнство Хрещення у Свято-Вознесенській церкві м. Запоріжжя.

В 1945 році майбутній священик поступив в загальноосвітню школу, по закінчення котрої у 1955 році вступив до Запорізького Гідроенерготехнікуму.

Після отримання у 1958 році технічної освіти працював на Дніпровському Електродному Заводі машиністом газопідвищувальної станції.

В 1967 році поступив до Московської Духовної Семінарії. В 1969 році був рукопокладений в сан Диякона, в 1970 році – в сан Ієрея.

Першим приходом ще молодого пастиря словесного стада Христового став храм Різдва Пресвятої Богородиці в м. Кам’янка-Дніпровська Запорізької області. В 1973 році отець Анатолій був призначений настоятелем Свято-Вознесенської церкви сел. Васильківка Дніпропетровської області.

В 1973 році нагороджений наперсним хрестом.

В 1980 отець Анатолій був возведений в сан Протоієрея.

В 1982 році священнослужитель був призначений кліриком Свято-Троїцького кафедрального собору м. Дніпропетровська. А в 1983 році призначений настоятелем Хрестовоздвиженського храму м. Нікополя. В 1985 році був нагороджений Високопреосвященнішим Леонтієм, Архієпископом Сімферопольським і Кримським, керуючим Дніпропетровсько-Запорізькою єпархією Палицею, в 1988 – хрестом з прикрасами та Митрою – в 1989 році.

В 1991 році отець Анатолій був призначений настоятелем Спасо-Преображенського собору м. Нікополя Дніпропетровської області.

В 1996 році протоієрей Анатолій Марущак Архієпископом Дніпропетровським і Криворізьким Іринеєм був призначений благочинним Нікопольського благочиння.

В тому ж 1996 році була утворена Криворізька єпархія УПЦ. На перших зборах духовенства отець Анатолій був обраний духовником новоствореної єпархії.

В 1997 році за багаторічні пастирські труди та з нагоди 60-річного ювілею священик був нагороджений Єпископом Криворізьким і Нікопольським Єфремом правом служіння Божественної Літургії з відкритими Царськими вратами до «Отче наш».

З 1998 року отець Анатолій також ніс послух і духовника Свято-Покровського жіночого монастиря м. Кривий Ріг.

В 2004 році, з благословіння Предстоятеля УПЦ, Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, протоієрей Анатолій Марущак, до дня Святої Пасхи, був удостоєний правом носіння другого хреста з прикрасами.

З 2006 року стан здоров’я священнослужителя став погіршуватись. Все частіше отець Анатолій потребував у лікуванні. У зв’язку з цим в червні 2008 року він був звільнений з посади благочинного Нікопольського благочиння, тем не менш продовживши нести послух духовника Криворізької єпархії.

В 2010 році священнослужителю було присвоєне звання «Почесний громадянин м. Нікополя».

У 2017 році, з благословення Предстоятеля УПЦ, Блаженнішого Онуфрія, Митрополита Київського і всієї України, протоієрей Анатолій Марущак був нагороджений орденом УПЦ “Преподобних Антонія і Феодосія Печерських” І ст.

До останніх днів свого життя отець Анатолій ніс послух духовника Криворізької єпархії та настоятеля Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Нікополя, смиренно та з терпінням переносячи хворобу. Проте, останній час, здоров’я священика значно погіршилось. На 2-й день Різдва Христового 2022 року отця-духовника відвідав Митрополит Криворізький і Нікопольський Єфрем. Архіпастир привітав свого смиренного послушника зі святом та надав своє святительське благословіння.

12 січня 2022 року, напередодні дня своєї кончини, протоієрей Анатолій Марущак приступив до Таїнств Сповіді, Соборування та Святого Причастя .

13 січня 2022 року о 13.50 серце доброго пастиря словесного стада Христового, після багаторічної хвороби, перестало битись, а безсмертна душа, покинувши тлінне тіло, відлетіла до свого Творця і Бога.

Відспівування священика Анатолія Марущака відбудеться в суботу 15 січня, в день пам’яті прп. Серафима Саровського, чудотворця, в Спасо-Преображенському соборі м. Нікополя. Труна з тілом спочилого буде доставлена до храму напередодні ввечері, перед початком вечірнього богослужіння (початок о 16.00). Заупокійна Божественна Літургія розпочнеться о 7:30 ранку, по завершенні Святої Євхаристії буде звершений чин Погребіння священнослужителя. Богослужіння очолить Митрополит Криворізький і Нікопольський Єфрем. Поховають отця Анатолія на міському цвинтарі м. Нікополя біля кладбищенського храму святого великомученика Георгія Побідоносця.

Управління Криворізької єпархії УПЦ на чолі з Високопреосвященнішим Єфремом, Митрополитом Криворізьким і Нікопольським, приносить щирі співчуття родині священнослужителя та молиться за спокій його душі.

Вічна пам’ять спочилому протоієрею Анатолію!

Закладка Постоянная ссылка.

Обсуждение закрыто.